Η ιστορία μας

Αν πάμε 90 χρόνια πίσω, το 1923, θα δούμε πως οι πρόσφυγες  Μικρασιάτες που κατέληξαν στο Καργί Λιμάνι με χαμένες τις περιουσίες τους, έστησαν τις σκηνές τους και ρίζωσαν στην καινούργια πατρίδα. Τα έχασαν όλα εκτός από την δύναμη της ψυχής τους και το δικαίωμα  στο όνειρο

[...]

Γύρω στο έτος 1924-25 μια πρόχειρη κατασκευή γίνεται σχολείο. Ακούραστος δάσκαλος ο Νικόλαος Χατζαγγελίδης. Στο σχολείο τα παιδιά μορφώνονται, μαθαίνουν τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα τους και ασχολούνται με τον αθλητισμό.   

Την ιδέα για δημιουργία αθλητικού συλλόγου έριξαν οι Τσαρδάκας Αλέξανδρος, Χατζηπέτρου Αλέξανδρος, Κουλιγκάς Μανόλης, Καραμιχάλης Δημήτριος.

Οι εμπνευστές της ιδέας κατάφεραν να βρουν κάποιο αθλητικό υλικό και έτσι στα Τσατσανεϊκα δημιούργησαν το πρώτο κανονικό γήπεδο, με κάποιες  εστίες. Ο Βαφειάδης  Χαράλαμπος  τους έφτιαξε  τις πρώτες  βαμβακερές φανέλες με άσπρες και μπλε ρίγες. Στο μπροστινό μέρος ήταν γραμμένα τα αρχικά  ΠΟΜ. Αργότερα  ο ΠΑΟΚ  Θεσσαλονίκης τους χάρισε κάποια μεταχειρισμένα ποδοσφαιρικά παπούτσια και κάποιες μπάλες με σαμπρέλα.  Σιγά σιγά στην ομάδα  προσχώρησαν και άλλα παιδιά, πολύ καλά ταλέντα.

Ο ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ - ΠΟΜ με έτος ιδρύσεως  επισήμως πια το 1928, δημιουργήθηκε στην αρχή  από μαθητές του δημοτικού σχολείου και με την βοήθεια του δασκάλου Νικολάου Χατζαγγελίδη.

[...]

Το έτος 1949 δημιουργήθηκε το ΤΜΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ με προπονητή και παίχτη ένα μεγάλο αθλητή του μπάσκετ το Δημοσθένη Φιντανίδη,  που έπαιξε  πολλά  χρόνια  στην ομάδα  του ΠΑΟΚ. Τον πρώτο τους αγώνα - νυχτερινό - τον έδωσαν το καλοκαίρι του 1950 σε κάποιο χώρο πίσω από το πρώτο Δημοτικό Σχολείο με την ομάδα της Βάλτας.

Έπαιξαν πολλούς αγώνες: με το Αμερικανικό κολέγιο, την ΑΕ Χαριλάου, τον Πολύγυρο την Βάλτα κα. Το γήπεδο αυτό έγινε με την συμμετοχή των αθλητών του μπάσκετ. Οι περισσότεροι αθλητές της ομάδας έπαιξαν και ποδόσφαιρο στον ΠΟΜ, ήταν ωραίοι αγώνες  που δύσκολα θα ξεχάσουν οι Μουδανιώτες. 

Η καλή πορεία της ομάδας συνεχίστηκε. Οι αθλητές έμειναν στη μνήμη του κάθε Μουδανιώτη γιατί όλοι οι αθλητές  εκείνα τα χρόνια ήταν  Μουδανιώτες. Το μπάσκετ είχε και συνεχεία με νέα παιδιά  που συνέχισαν  την καλή  πορεία της ομάδας.

Πρώτη ομάδα Μπάσκετ 1949 - 1950

  • ΦΙΝΤΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Προπονητής
  • ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  • ΔΑΡΤΖΗΣ ΠΛΥΜΕΝΟΣ
  • ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΟΜΗΡΟΣ
  • ΦΙΝΤΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  • ΖΑΡΤΑΛΟΥΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  • ΓΙΑΛΕΛΟΓΛΟΥ ΣΙΜΟΣ

ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΠΟΜ

Κείμενο και φωτογραφία από το υπό έκδοση βιβλίο του Στέλιου Ελαιοδώρου "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΜ ΤΟΥ ΝΟΜ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΩΔΙΩΝ ΤΩΝ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ". Παρακαλούμε να αναφέρετε σε κάθε αναδημοσίευση.


Σήμερα στο Τμήμα Μπάσκετ του ΠΟΜ, μαθαίνουν μπάσκετ και συμμετέχουν σε επίσημα και φιλικά παιχνίδια πολλά παιδιά και κάθε χρόνο προσπαθούμε να αυξάνουμε αυτόν τον αριθμό. Σκοπός μας δεν είναι μόνο η εκμάθηση του αγωνίσματος αλλά και η δημιουργία αθλητικής συνείδησης.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον Σύλλογο είμαστε άνθρωποι με αγάπη για τα παιδιά και όραμα για την ανάπτυξη του αθλητισμού στο τόπο μας. Όραμα μας είναι μία δυνατή ομάδα, με πρωταγωνιστικό ρόλο, που να βασίζετε αποκλειστικά σε δικά μας παιδιά, τόσο των Νέων Μουδανιών, όσο και της γύρω περιοχής.